sjukling

Sista veckan i skolan. Regnat har det gjort också. Tråkigt! Men men man kan inte förvänta sig annat kanske. Hade ju en supersolig vecka förra året när jag tog studenten.

I Tisdags var vi ute på en liten båttripp på Siljan med klassen. Det var trevligt. Igår var det avslutningsgfest med middag för hela skolan. Trots att jag började bli förkyld gick jag dit vilket jag får lida för idag. Men det var en trevlig sista kväll med tjejorna :)

Nu borde jag packa en massa men mår inte speciellt bra. Har svinont i halsen så kan knappt svälja en alvedon. Typiskt att man ska vara sjuk de sista dagarna. Jag hoppas bara att jag hinner bli frisk tills på måndag.

Nu ska jag försöka göra lite nytta.

Over and out :)

Vecka 14 idag :)

Idag går jag in i vecka 14. Om en månad så har halva tiden gått :) Det känns sjukt att tänka på det. Lite info jag hittade på nätet kommer här.

I magen:

Fostrets hår börjar växa, inklusive ögonbrynen. De tunna fina lanugohåren börjar växa över kroppen för att skydda huden. De kommer fortsätta att växa nästan ända fram till förlossningen. Fostret kan hicka och kroppsdelarna är nu så tydliga att man kan se vilket kön fostret har.


 vikt.JPG langd.JPG

50 gram

80-90 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Grattis, du är nu i den andra trimestern! Tröttheten som du kände i början av graviditeten kan avta och du känner dig piggare igen. En mörk linje som löper över mitten av magen från blygdbenet och uppåt kan börja märkas. Den kallas linea negra och brukar blekna bort när barnet är fött, för att vara helt borta efter något år. Dina vårtgårdar blir mörkare och större.

Många kvinnor kan känna att sexlusten ökar. Det är vanligt mellan den fjärde och den sjunde månaden. Det beror på att mer blod cirkulerar i kroppen och att könsorganet är mer känsligt för stimulans.

Undvik att sola under graviditeten eftersom du lätt kan få pigmentfläckar.


Partner:

Din partner kan känna en ökad sexlust. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Det kan till och med bidra till att ni mår bättre, att relationen blir starkare och att ni kommer varandra närmare. Däremot är intresset för sex under graviditeten olika för både män och kvinnor. Vissa är mer sexuellt intresserade, andra mindre. En del kanske inte vill ha sex alls. Det är också normalt.
 

Mödravården:

Fram till vecka 28 besöker du i regel din mödravårdscentral var fjärde vecka. Vecka 15 eller därefter är det vanligt att man gör fostervattenprov på kvinnor över 35 år. Genom att ta ut en liten mängd fostervatten kan man få svar på om fostret har allvarliga avvikelser, som till exempel Downs syndrom.


sista skolveckan :)

Nuuuu har jag äntligen tid för en liten update ;)

Vi var hemma i helgen och en massor av saker fixade. Vi har träffat en hel del vänner, rensat ur saker från sommarstugan och lagat/bytt däck på bilen. Jag var dessutom på en arbetsintervju på buketten. Det gick strålande! Ska provjobba på måndag nästa vecka. Förhoppningsvis så kommer det bli en hel del i sommar och även efter min mammaledighet.
De var väldigt intresserade av att utveckla butiken och få den på topp och verkade glada att jag skulle kunnahjälpa dem. Nu känns det bara lite konstigt att komma och nämna att jag ska få barn i november. Men jag har bestämt mig för att låta Martin gå hemma så mycket som möjligt. Det är dumt att missa ett så bra erbjudande och jag kommer att kunna vara ledig mycket nästa sommar eftersom det är lågsäsong på somrarna.

Nu så är det också klart att jag ska börja med körkortet i sommar. Det kommer att behövas ifall jag ska jobba på buketten. Så det blir att spara en massa pengar, övningsköra och plugga teorin.

I skolan nu är vi inne på slutspurten. Denna vecka kommer att vara väldigt lugn med roliga saker på eftermiddagarna. Imorgon ska vi åka på en båttur i Siljan och äta gott. På onsdag är det avslutningsmiddag och fest på kvällen. Det ser ut som att det kommer bli fint väder också :)

På bebisfronten finns inte så mycket att säga. Mitt illamående är mycket lindrigare nu men gör sig påminnd ibland. Jag är piggare nu och faktiskt väldigt glad. Jag kan inte förstå att vi ska flytta till en villa och ha en liten pojke eller flicka att ta hand om. Kanske en kissemisse också ifall vi får tag på en i sommar. Det är som en dröm. Och ifall jag blir fast på buketten så småning om också så är det toppen. Nu längtar jag efter att det ska bli vecka 20 så att vi får gå på nästa ultraljud. Vi har nog bestämt oss för att inte kolla vilken sort det är :) Det får bli vad det blir och jag skulle ändå inte vilja köpa rosa kläder och måla ett rosa rum ifall det var en flicka.

Martin är glad att han ska få ta en massa föräldradagar. Jag känner mig helt trygg i att ge honom dem också. Nu kanske de på buketten inte vill ha mig efter att jag provjobbat men det hoppas vi på iallfall. Sedan så får han självklart ta ut minst hälften av våra dagar ifall jag inte skulle ha ett arbete att komma till :)

Tänkte lägga upp lite mysiga bildet som jag tagit idag i skolan. Uppgiften var att marknadsföra Leksand med tre bilder och jag, Marit och Malin begav oss ut i solen. De var jätteroligt och jag hade jättebra modeller :)

Tack åter igen för allt fint stöd som vi får av er! Det värmer.

     
    


Hoppas, hoppas...

Idag är jag glad!

Kanske ska få jobba lite extra på buketten i sommar. De ringde idag och frågade ifall jag ville komma in nästa gång jag är hemma och prata lite med dem. Bara att få in en fot och lite erfarenhet är aldrig fel. Jag hoppas verkligen att det blir något av det.
 Idag har vi börjat på vår sista uppgift i skolan. Sen är det över. Både skönt och lite sorgligt. Man kommer sakna alla så mycket. Men överlevde jag separationen från mina florister så kommer jag nog överleva denna gång också. Och dem man umgås med mycket kommer man att hålla kontakten med och träffa när man kan.

Nu ska jag slappa lite och lyssna på Kent. Är lite besviken eftersom vi har regnväder och grillningen blev inställd. Med allt annat är det bra föresten. Mådde väldigt illa igår hela dagen men idag har jag mått bra. Är man i skolan hinner man inte riktigt känna efter och det är bra. I helgen ska vi hem också :)

/Förväntansfull Linnea


Vecka 13 Dag 4

Äntligen är det helg! :)

Denna vecka har det varit full rulle med först skyltning och sedan fix med en bröllopsmässa. Ska lägga upp bilder på min andra blogg.

Så nu är jag helt slut och väldigt glad över att äntligen få lite ledighet. Ikväll ska vi till några i klassen och äta taccos samt se Eurovision. Det blir nog trevligt. Är sjukt hungrig nu eftersom vår middag idag bara bestod av korv och lite pasta.

Annars är allting bra. Jag känner mig lite piggare och illamåendet har börjat försvinna sakta men säkert. Det är en stor lättnad då jag vet att vissa har den kvar under nästan hela graviditeten. När man inte är så trött hela tiden så blir man lite gladare också. Det enda jobbiga nu är att humöret svänger lite när man är hungrig. Jag blir inte arg eller så men lite grinig och låg mest. Men så fort jag ätit så går det över.

Nu ska jag lägga upp bilder på den andra bloggen.
Hoppas att allt är bra med er alla och det är roligt att se att ni går in och läser.

/Trött och glad Linnea

Vecka 13 Dag 2

Hejhopp.

Nu är skyltningsveckan i full gång. Jag är på en jättemysig liten butik som säljer handgjorda papper, kuddfodral och andra fina presentartiklar. De som gör sakerna är förståndshadikappade och gör det för att ha något att göra om dagarna. Det är sjukt hur billigt de säljer varorna. De tar i stort sett bara betalt för materialet. Det är ju liksom hantverk! Men de trivs med det dem gör och alla är så gulliga. IDag har jag fått två kramar av en kille där :) Ibland önskar man att man var lika öppen och glad som dem.

Annars är allt fint. Lite trist med dåligt väder bara. Nu börjar det märkas lite på magen också. Kläderna sitter åt så det är snart dags för nya. Idag har jag dessutom fått i mig hela portionen mat i skolan (stolt som bara den) Det var en härlig känsla.

Nu blir det soppa och smörgås med Martin.

Pussokram!

Vecka 12 dag 5

Hejsan hoppsan.

Jag hatar att helgerna bara flyger iväg. Man tänker att man ska hinna få så himla mycket gjort men sen så hinner man ingenting. Man skulle kanske hinna om man bara tog tag i det dock. Denna helg har jag inte gjort nåt känns det som. Men det är ganska skönt när man vet att man har mycket framför sig. Nästa vecka är det vår sista skyltning och jag ska vara i en liten butik som säljer handgjorda papper och kuddfodral och en massa annat smått och gott. Det kommer bli stressigt eftersom jag är ensam och inte har någon till hjälp men det kommer bli jätteroligt också. På fredagen ska jag dessutom hjälpa till att dekorera inför en bröllopsmässa som är på lördagen tillsammans med några andra i klassen.

I veckan har jag fixat klart mina CVn och personliga brev som jag ska skicka ut till alla blomsterbutiker i Norrköping och Linköping i förhoppningarna om att få arbeta lite i sommar. Eftersom jag vill att det inte ska bli ett Cv som hamnar på hög eller i papperskorgen har jag lagt ner jättemycket tid på dem och gjord kuverten fina och så också. Det tog mig kanske sju- åtta timmar. Med hjälp av Martin också. Annars hade jag väl suttit ännu och klippt & klistrat. Men fina blev dem och jag är glad att det blev gjort. Nu är det bara att vänta och se ifall någon ringer.

Martin fick veta i veckan att han får jobba hos Danielas pappa på hans plåtslageri i sommar. Det är toppen. Dani´s pappa och Martin trivs att arbeta tillsammans också så det blir roligt. Allt känns så himla bra just nu med allt. Det är som om alla bitar bara faller på plats.

Här är ultraljudet från vecka 11+2 :)



Tänkte lägga upp lite info om hur vecka 12 är för oss blivade mammor. Direkt kopierad från blivandemamma.se

Bebisen

Fostrets längd är denna veckan ungefär 4-5cm och väger mellan c:a 40 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor! Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker. Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen. Även om du inte kan känna bebisen röra sig ännu så kan man stimulera honom så att han öppnar munnen och rör fingrar och tår.

Du

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet. Livmodern fortsätter att växa genom hela graviditeten, och återgår till normal storlek inom några veckor efter förlossningen. Innan graviditeten är livmodern nästan solid och väger c:a 70 gram, men vid förlossningen väger den omkring 1.1 kg och innesluter fostret, fostervattnet och moderkakan! Det kan hända att du börjar känna dig bättre och inte lika illamående då denna hos många kvinnor brukar avta omkring vecka 12. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne, särskilt om det inte är din första graviditet. Rymliga och löst sittande kläder känns bäst nu. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång.

(Tillagt av Martin)
Pappan
Pappan mår bara bra och gör allt för att mamman ska må så bra som möjligt. Han längtar även väldigt mycket till den 16:e November. Nu ska han laga mat tillsammans med Linnea och sen ska vi titta på Sveriges bronsmatch i hockey VM.





Nej nu ska vi laga lite mat. Sen blir det hockey. Ha det så bra!

/En latis Linnea

Vecka 12 dag 2

Ledsen att jag inte uppdaterat något på ett tag nu. Har ingen laptop längre och det är inte lika behändigt med denna dator.

Nu är jag iallafall i Leksand. Det märks att det inte är långt kvar nu. VI har en skyltning kvar och en bordsdukningsuppgift sen slutar vi :) Skyltningen denna gång är lite speciell eftersom vi får vara ensamma i en butik. Det är alltid en bra erfarenhet och lite klurigt då man bara har sina egna ideér att förlita sig på. Men än så länge går det bra.

Igår så gick jag in i vecka tilv. Skönt! Det är nu illamåendet brukar avta och risken för missfall har minskat massor. Jag längtar tills det att man kan äta som vanligt igen och inte mår illa. Nu får jag inte i mig speciellt mycket och det lilla jag får i mig får jag ur mig nästan lika fort igen. Det börjar också bli dags att införskaffa lite nya kläder. Dels för att jag knappast blir mindre men också eftersom jag knappt har några kläder har jag märkt. Men för att handla måste man ha pengar och det är en bristvara här.

Mina planer för sommaren är inte så klara ännu. Ska skicka CV och personligt brev till blomsterbutikerna i Norrköping och Linköping och hoppas att jag får jobba något. Om inte blir det att ta det lugnt och börja tänka på flytten. Vi ska förmodligen få ta över Martins mammas hus och bo där. Det känns jättebra! Tänka sig att man skulle få bo i hus. Det kan ju inte finnas bättre omständigheter för ett barn än att växa upp på landet i ett hus. Det kommer bli guld.

Nu ska jag se på lite TV och hoppas att Martin kommer hem snart så vi kan äta.
Hoppas allt är fint med er och det är roligt att  ni kommenterar. Ska klura ut hur jag bäst kan svara nån dag.

/En sliten Linnea

RSS 2.0